ESPAI DE CREIXEMENT I JOC
· QUÈ ÉS?
Aquest és un espai educatiu basat en l’Educació Viva, els materials Montessori, els principis de l’Institut Lóczy, la pedagogia sistèmica i el contacte amb la natura. L’objectiu és que els infants, fins als sis anys, desenvolupin els seus potencials d’una manera no directiva, al seu ritme, acompanyats respectuosament pels adults.
Les línies principals del projectes són:
- Cura a la primera infància: els sis primers anys de vida són el període de desenvolupament més important d’un infant i mereixen tot el temps, dedicació, atenció i amor possibles.
- L’educació holística: ens referim a no parcel·lar el coneixement, a proporcionar experiències vitals on els infants desenvolupin les intel·ligències cognitives, físiques, emocionals, expressives, socials, espirituals, etc.
- Respecte a les necessitats i ritmes de cada infant: a través de la lliure elecció de les activitats, cada infant ajusta les seves necessitats de desenvolupament del moment i treu el major potencial de si mateix.
- Llibertat i límits: d’una manera natural, els infants estan limitats per les restriccions de l’espai físic, per la necessitat de mantenir l’harmonia social i les condicions que afavoreixen l’aprenentatge (fer un bon ús dels materials, no destorbar els altres, respectar l’ambient de calma, etc.).
- Treball d’autonomia: un dels principis més importants d’aquesta línia pedagògica és buscar la màxima autonomia de l’infant, ja que això propicia l’autoestima, la superació dels reptes propis, la vocació… Es diu que l’únic que necessita un organisme viu per desenvolupar-se és autonomia i tenir les necessitats autèntiques cobertes (amor incondicional, atenció, alimentació i moviment).
La col·laboració voluntària del les famílies és imprescindible en aquest projecte ja que són elles qui gestionen l’organització i funcionament de l’espai conjuntament amb l’acompanyant referent.
· QUÈ OFERIM A L’ESPAI?
El joc és l’activitat principal en la vida d’un infant. És a través del joc que l’infant es va coneixent a si mateix, als altres i, en general, el món que l’envolta. Els infants poden decidir a quina activitat dedicar-se de manera autònoma. També es preparen activitats dirigides i la mainada pot triar si participar-hi o no.
L’Espai està organitzat en diferents ambients de joc:
Ambient de moviment
En aquest espai l’infant pujar i baixar escales, balancejar-se, saltar, deixar-se caure, lliscar, fer equilibris, posar-se de peu i desplaçar-se…Durant la primera infantesa els infants accedeixen al pensament a traves del moviment corporal espontani, d’aquesta manera descobreixen el món, així com asseguren el que ja han viscut, a partir de les repeticions.
Ambient de joc simbòlic
En aquest espai hi trobem una cuineta equipada, disfresses, nines amb roba i canviador, una caseta i altres materials semblants. El joc simbòlic és el joc d’imitació i asseguració de les accions quotidianes que els infants observen en els adults de referència i els serveix per ordenar i comprendre el seu entorn.
Ambient de joc heurístic
Aquest espai es pot utilitzar per fer propostes concretes de material heurístic, per muntar-hi espais fixes com l’espai de sorra o simplement per poder-hi escampar material, fer-hi construccions, etc.
Ambient de representació
En aquest espai hi trobem materials plàstics i també didàctics com ara construccions, encaixos, jocs de classificació i altres. En prestatgeries a l’alçada dels infants hi haurà sempre disponibles materials didàctics atractius de manera que els infants sempre puguin engrescar-se espontàniament amb aquell material que es correspongui amb les seves necessitats d’exploració i desenvolupament.
Ambient de calma
Aquest espai convida a la calma i al benestar amb un ambient càlid i acollidor. En aquest espai hi podem trobar coixins, teles i els contes.
Ambient de cura personal
Tenir cura de les necessitats d’higiene i alimentació (moments privilegiats )ens permeten poder seguir creixent i jugant. És busca fer partícips als infants d’aquests moments d’intimitat. A través d’atencions de bona qualitat, l’infant experimenta un sentiment de seguretat i continuïtat, acumula experiències que afavoreixen el desenvolupament de l’autonomia, i esdevé capaç d’establir relacions afectives autentiques i construir el seu jo.
Diàriament, l’horari és el següent:
· 9.00 a 10.00 – Arribada dels infants
· 10.00 a 11.00 – Disponibilitat d’espai per esmorzar
· 10.00 a 12.00 – Activitat per ambients de joc
· 12.00 a 13.15 – Dinar i cura personal
· 13.15 a a13.30 – Comiat i recollida dels infants
Setmanalment les activitats s’organitzen de la següent manera:
· Dilluns: propostes a l’ambient de moviment i activitat de cuina
· Dimarts: propostes plàstiques
· Dimecres: sortida a l’exterior
· Dijous: propostes plàstiques i activitat de cuina
· Divendres: propostes i activitats de manipulació
En el cicle anual es celebraran les dates importants que considerin les famílies. Els aniversaris que coincideixin en dies lectius es celebraran a l’hora de l’esmorzar. Les festes tradicionals es celebraran, si es troba necessari, fora de l’horari lectiu i de la manera en que decideixin les famílies.
· COM ENS ORGANITZEM?
El funcionament de l’espai es regeix per les següents característiques:
- Mitjans humans: l’espai compta amb un acompanyant referent i les famílies que ho desitgin poden donar suport durant les activitats.
- Participació: es pretén la participació activa de les famílies en la gestió i administració del projecte, de maneres diverses i segons les capacitats i disponibilitat de cadascuna.
- Organització: el funcionament de l’organització del projecte és autogestionat i assembleari.
Pots contactar amb nosaltres per mail a espai@agambar.cat.
Retroenllaç: L’associació AGAMBAR « Blog de Francesc Sedó