LEER CON NIÑOS. Santiago Alba Rico

Leer con niños. Santiago Alba RicoL’Eloi, el pare de la Rut i en Grau, ens ha fet arribar aquesta proposta pel tastet literari; esperem que us engresqui:

Una advertència prèvia necessària: aquest és un llibre de filosofia escrit per una persona d’esquerres. No és que sigui molt complicat, però es bo saber amb què un es trobarà.

La reflexió que ens planteja surt de la seva pròpia experiència amb els seus fills. Un dia, ja descobrireu perquè, va començar a llegir-los coses. Però no coses “normals”, sinó Dant, Pessoa, Heròdot, el Quixot. A partir d’aquí rellegeix moltes “històries”, molts relats que ja estaven aquí, que formen part de la nostra tradició cultural humana. Ens parla de la continuïtat d’aquests relats, de com aquests construeixen el món on vivim. I també de com aquesta memòria cultural es troba amenaçada per la continua reconfiguració capitalista.
Però ens parla també, i per això és interessant ressenyar-lo aquí, de la discontinuïtat que imposen els infants en aquests relats i en aquest món. “Los niños están entre nosotros: oseznos o corderos o polluelos en medio de otra raza, el inmigrante en casa, el único extranjero que recibimos con alborozo”. Els infants estan i no estan en el nostre món, i es relacionen amb ell de forma estranya.
A partir de categories arquetípiques (el solter sense fills, l’orfe), Santiago Alba Rico ens va explicant mites i relats socials, nous i antics, per a poder indagar en dues preguntes: per a què serveixen els llibres? I, més important, per a què serveixen els nens?

De les respostes que dóna no us n’avançaré cap, només un comentari: com en tot bon llibre de filosofia que no pretén ser un manual, les respostes són noves preguntes per a continuar pensant, se’n pot discrepar, però això no és l’essencial. Per a llegir amb els nens es requereixen condicions excepcionals en el món d’avui (tenir nens, tenir una casa, saber llegir, tenir llibres, tenir temps…). “Los pocos que gozamos de todos estos bienes al mismo tiempo podemos escoger y eso es siempre incómodo”. Hi ha milers d’altres coses per escollir. Però no totes són iguals.

Per la forma que té d’acostar-se a la complexa relació que tenim amb els infants, la lectura de “Leer con niños” em va resultar molt interessant. Si us hi animeu, espero que us resulti tan gratificant com a mi.

Santiago Alba Rico és filòsof. Ha viscut molts anys en països àrabs i es autor de llibres que parlen de la nostra relació amb ells, en aquesta època de guerres contra el terror. També fou guionista de “Los Electroduendes”.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s